Az aszpartam-titok

▓ Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok. Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik, és amit odabent művel, az emberi képzeletet felülmúlja. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák belőle a nagy hasznot. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerűen. Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni, s több száz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízható? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg, és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.

A Monsanto-cég egyébként magát “mezőgazdasági termékek és integrált megoldások vezető szállítója”-ként hirdeti. 2003. évi forgalma 3,373 milliárd dollár volt. – lásd http://www.monsanto.com A cég története igen színes, a Monsanto nevéhez kötődik: –

1) a világ legsúlyosabb PCB-szennyezése az USA-ban (a PCB ipari hűtőfolyadék);

2) a vietnami háborúból ismert és hírhedté vált dioxin-tartalmú, mérgező “narancs hatóanyag” (=agent orange) elnevezésű pusztító vegyszer gyártása;

3) a legendás DDT növényvédőszer gyártása;

4) az igen mérgező, s fejlett világban leginkább elterjedt gabona-gyomirtószer a Roundup gyártása;

5) a genetikailag módosított (GM) gabonák, főleg a búza és kukorica fejlesztése (ismeretes, hogy nemrég az EU úgy döntött, hogy ezentúl Európában is szabad forgalmazni GM kukoricát, de termelni nem – a nyertes► a Monsanto)

6) a szintetikus szteroid-tartalmú marha-növekedési hormon, a rBGH gyártása (a szer használatát az USA kivételével minden fejlett országban betiltották).

A szer “ártalmatlanságáról” szóló tanulmányt Margaret Miller, a cég egyik kutatója írta az engedélyező hatóság, az FDA (Food and Drug Administration) felkérésére. A jelentés megírása után a hölgy elhagyta állását a Monsanto-nál, s átlépett az FDA-hoz, ahol, immár mint FDA-alkalmazott, a saját tanulmánya alapján engedélyezte a rBGH forgalmazását. Az rBGH-tartalmú tej jelölése ügyében az FDA-nál ugyancsak egy korábbi Monsanto-ügyvéd, az azóta az FDA-hoz átkerült Michael Taylor volt illetékes.

Figyelemre méltóak a cég kormánykapcsolatai is.

1) Clarence Thomas a Monsanto ügyvédje volt, mielőtt az USA legfelsőbb bíróságának bírája lett (s aki nagy szerepet játszott G. W. Bush 2000. évi megválasztásában);

2) Anne Veneman amerikai mezőgazdasági miniszter korábban a Monsanto tulajdonában álló Calgene cég igazgatótanácsának volt a tagja.

3) Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter korábban a – NutraSweet-et is gyártó – Searle Corporation igazgatótanácsának volt tagja.

4) Tommy Thompson amerikai egészségügyi miniszter 50. 000 dolláros támogatást kapott a Monsanto-tól választási kampányához, amellyel elnyerte Wisconsin állam kormányzóságát

5) Az amerikai képviselőház képviselői közül Larry Combest és John Ashcroft kapta a legnagyobb pénzügyi támogatást a Monsanto-tól – az előbbi a Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, az utóbbi az Egyesült Államok főügyésze.)

Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer több százszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani, és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A gond ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő, és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati anyagok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra, és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján (!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét, és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a “túl szigorú” megkötéseket, és engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi-Cola céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója, és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról.

Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz, és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek.

Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát. És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.

És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett, amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet.

Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: “Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat.”

Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, ok megjelennek, és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente… Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam “biztonságos” mivoltával kapcsolatban.

Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, “biztos, ami biztos” alapon azért olvasd el a címkét, és légy résen mindennel, ami “light”, mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik. Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek: szénsavas és rostos üdítőital, joghurt, fagylalt, reggeli készítmények, pezsgőtabletta, sportital, gyermekvitamin(!), lekvár, szinte minden “cukormentes” rágógumi, diabetikus termékek, és maguk az édesítőszerek (kevés kivétellel): folyékony, tabletta, kristályos és por variációkban. Az aszpartam néhány mellékhatása: látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak. ◘◘◘ http://www.nemzetifront.hu

► A fenti cikk szerzője ismeretlen, de angol nyelvű írásokban számos portál foglalkozik a témával. .Judit

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: