A Vatikán által előírt nagycsütörtöki napi ige

carrying.jpg▐ Ószövetség – Kiv 12,1-8.11-14
«Akkor az Úr azt mondta Mózesnek és Áronnak Egyiptom földjén: ,,Ez a hónap legyen nálatok a hónapok kezdete, ez legyen az első az esztendő hónapjai között. Szóljatok Izrael fiainak egész közösségéhez, és mondjátok nekik: Ennek a hónapnak a tizedik napján vegyen mindenki, családonként és házanként, egy-egy bárányt! Ha háznépének száma kevés egy bárány elfogyasztásához, vegye maga mellé háza legközelebbi szomszédját, annyi személyt, amennyi elég egy bárány elfogyasztásához. A bárány hibátlan, hím, egyesztendős legyen! Ugyanezen szabály szerint kecskegidát is vehettek. Aztán tartsátok őrizet alatt ennek a hónapnak a tizennegyedik napjáig!

Akkor estefelé vágja le azt Izrael fiainak egész sokasága! Vegyenek a véréből, és kenjék be mindkét ajtófélfát és a szemöldökfát azokban a házakban, amelyekben elfogyasztják. A húsát pedig egyék meg azon az éjszakán, tűzön sütve, kovásztalan kenyérrel, keserű salátával! Így egyétek: derekatokat övezzétek fel, sarutok legyen a lábatokon, bototokat tartsátok a kezetekben, és sietve egyétek, mert az Úr Pászkája (vagyis: Átvonulása) ez. Átvonulok ugyanis azon az éjszakán Egyiptom földjén, megölök minden elsőszülöttet Egyiptom földjén, embert, állatot egyaránt, és ítéletet tartok Egyiptom minden istenén: én, az Úr. Ez a vér jel lesz számotokra a házakon, amelyekben lesztek. Én meglátom a vért, elvonulok mellettetek, és nem ér benneteket pusztító csapás, amikor megverem Egyiptom földjét. Legyen azért ez a nap emléknap nálatok: üljétek meg nemzedékről-nemzedékre, mint az Úr Ünnepét, örök szertartásként! »

***
christ-and-cross.jpg
A Vatikán által előírt nagycsütörtöki (márc. 20.) napi igében azt mondja az Úr Mózesnek: “Átvonulok ugyanis azon az éjszakán Egyiptom földjén, megölök minden elsőszülöttet Egyiptom földjén, embert, állatot egyaránt, és ítéletet tartok Egyiptom minden istenén: én, az Úr.” II. Mózes 12,12 (Kivonulás könyve).

Ezt az “igét” ma felolvasták a világ összes katolikus templomában a miséken. A felolvasás után a pap vagy a felolvasó ezt mondta: Ez az Isten igéje. A híveknek pedig kórusban ezt kellett mondaniuk: Istennek legyen hála!
A napi szentmise olvasmányt egy évre előre a Vatikán állítja össze. A világ összes katolikus templomában a miséken ezeket az igéket kell felolvasni és prédikálni róla. A rendszeres vallásgyakorló katolikusok a napi igéket mindennap elolvassák. A napi szentmise olvasmány (napi ige) mindig több részből áll, s az első rész az ószövetséget idézi leggyakrabban. — A 2008. március 20-i teljes napi ige. Tovább »»

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: