Viaszbaba a Lenin-mauzóleumban?

▐ Tudományos leleplezés a 34 ezer részre vágott agyvelőről

Érdekes könyv jelent meg Lenin életéről 1965-ben a londoni George Allan & Unwin vállalat kiadásában. A szerző dr. Stefan Possony, aki kinyomozta, mi történt Lenin halála után. Valóban Lenin teteméhez zarándokolnak-e a szovjet polgárok a Vörös téri mauzóleumba? Dr. Possony szerint nem! Lenin testét a lenin.gifhalála után (1924. január 21) három ízben is próbálták bebalzsamozni 1924-28 között. Az első kísérletezés a halála után történt, amikor már a tetemen hat hét alatt az bomlás erős jelei mutatkoztak.

Két orosz professzort rendeltek ki a balzsamozás megismétlésére és ez négy és fél hónapig tartott. Állítólag egész új módszert alkalmaztak a holttest tartósítására, ami 1928-ban, észrevehetően romlott a harmadik balzsamozás ellenére. A hatóságok elhatározták, hogy Lenin testét eltüntetik s helyette viaszbábút használnak.

1930 elején a mauzóleum-látogatók észrevették, hogy ott, ahol Lenin lábának kellett volna lennie, üresség volt, majd későbbi látogatók már lábat észleltek. Úgyszintén felfedezték, hogy a halott Lenin fején több volt a haj, mint 30 éves korában, holott 54 évesen halt meg.

Az író megjegyzi, hogy azok a látogatók, akik látták Lenin idősebb korában készült fényképét és utána a mauzóleumi tetemet, arra gondolhattak, hogy a halála talán kigyógyította a kopaszságból. Lenin agyán nagyméretű lyukat vágtak, abban a reményben, hogy megtalálják a géniuszának nyitját: — 34 ezer részre vágták fel annak jobbfelét. Hasonló módszerrel akarták Gorkij, Majakovszkij és Pavlov agyából nagyságukat kielemezni s azt Leninével összehasonlítani. ◘

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: