Egy kis történelem

clemenceau.jpg▐ Clémençeau magyar menye és Trianon
Georges Clémençeau-nak magyar menye volt s az ő iránta érzett gyűlölet testesült meg a trianoni döntésekben. Tény, hogy Clémençeau fiának magyar felesége volt, Mihnai Ida személyében. A Galántán megkötött házasságon Georges Clémençeau is részt vett. A házasság később megromlott, és válás lett a vége; a gyermekek elhelyezésén a pár sokat veszekedett.

Ablonczy Balázs, a Teleki László Alapítvány Közép-Európai Intézetének munkatársa szerint mindennek azonban nem sok köze lehetett ahhoz, ami később Magyarországgal történt. Mint azt Trianon-legendák című tanulmányában leírja:

“Clémençeau felelőssége és elfogultsága vitathatatlan a békeszerződés megalkotásában. Mindazonáltal emberi habitusából valószínűsíthető – mindenkor hajlandó volt kezet nyújtani tegnapi politikai ellenségeinek -, hogy fia válásának 1919-ben lezárult története nem kavart benne indulatokat. Clémençeau politikai döntéseit soha nem befolyásolták személyes érzései: nem kedvelte a román vezetőt sem, mégis támogatta területi követeléseit.”

Ablonczy szerint inkább arról lehet szó, hogy Clémençeau az általa helyesnek tartott elvek és stratégiai megfontolások alapján cselekedett, Franciaország vélt vagy valós érdekeit nézve. [A háttérben mindig jelen voltak a magyarfaló tanácsadók, akik a Tigrisnek (ez volt a beceneve) szolgáltatták a hazugságok tömkelegét! Félretette az igazságérzetét és lelkiismeretét (ha egyáltalán volt neki!) és soviniszta módjára előtérbe helyezte Franciaország érdekeit – a magyarok rovására. –tj]

►Forrás: Mítoszok, legendák, tévhitek a 20. századi magyar történelemből (Romsics Ignác szerk.) 140-144. oldal

Ajánlott írásaim a témához:

Világuralom

►Clémençeau mögött állt Louis Georges (Rothschild) Mandel

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: